Latijns-Amerika. Het continent met een enorme variatie in landschappen. Het continent met een boeiende geschiedenis, en het continent dat nooit verveelt. Het continent dat mijn hart heeft gestolen. Maar dit is geen ode aan een continent. Nee, liever ga ik dieper in op een andere passie van mij: op reis zit ik dolgraag op een mooi terras of in een gezellige bar om de sfeer te proeven – natuurlijk onder het genot van lokale lekkernijen. En laat Latijns-Amerika nu juist ook uitblinken in de heerlijkste dranken. Met plezier deel ik hier met u mijn top 7!
1. Mojito in Cuba
Het allerbekendste drankje is zonder twijfel de mojito, uit Cuba. Dit drankje – bestaande uit rum, suiker, limoen, mineraalwater en verse munt – is een wereldwijd succes en al lang niet meer weg te denken uit het beeld van onze zomerfestivals. De mojito heeft zijn oorsprong in een authentieke bar in het oude centrum van Havana, genaamd La Bodeguita del Medio. Eén van de stamgasten was Ernest Hemmingway en nog steeds weten gasten van heinde en verre deze bar te vinden. Geen zin in een alcoholische versnapering? Probeer de virgin mojito, werkelijk net zo lekker!
2. Caipirinha in Brazilië
Het misschien wel net zo bekende zusje van de mojito is op duizenden kilometers afstand van Cuba te vinden: in Brazilië ontdekte men de caipirinha. Ook in de caipirinha vormen suiker en limoen een belangrijke basis, maar het belangrijkste bestanddeel is de Braziliaanse spirit cachaça. Een heerlijke manier om een actieve dag in Rio af te sluiten is nippend aan een caipirinha op het terras van Bar Astor. In de verte gaat de zon onder, terwijl de laatste zonnestralen weerkaatsen in de branding van het strand van Ipanema. Even staat de tijd stil.
3. Pisco Sour in Peru
De Pisco Sour uit Peru is de laatste tijd helemaal hip, net als verrassende varianten als Mango Sour, Pineapple Sour, Whiskey Sour en Sour del Campo. De naam zou doen denken dat het hoofdbestanddeel pisco (een soort brandewijn) uit het Peruaanse plaatsje Pisco komt. De naam is echter aan het drankje gegeven omdat deze werd verscheept vanuit de haven van Pisco. De drank heeft zijn oorsprong in zowel Chili als Peru en beide landen strijden nog steeds om de erkenning van ‘hun’ nationale drank. Desondanks heeft Peru zich op de kaart gezet met de populaire Pisco Sour-cocktail en wemelt het van de cocktailbarretjes in steden als Lima en Cusco.
4. Exotische vruchtensappen
Niet één specifiek drankje, maar een heleboel heerlijke dranken onder één noemer: vruchtensap. Een deel van Latijns-Amerika kent een tropisch klimaat en daarmee ook heerlijke tropische vruchten. Hiervan worden de lekkerste sapjes gemaakt. Eén van mijn favorieten is absoluut de guanábana, een heerlijke zoete vrucht met een citrustintje. Mango’s, ananassen en passievruchten zorgen ook voor verrukkelijke combinaties. En zeg nou zelf, genieten van een verse kokosnoot op de witte zandstranden van Panama maakt de vakantie toch pas echt af?
5. Wijn in Chili en Argentinië
Het hoeven geen ingewikkelde mixjes te zijn; in Chili en Argentinië is het gewoon op en top genieten van de beste wijnen. In Chili is een verblijf op de wijngaarden van Lapostolle een absolute verwennerij. Het draait hier niet om overbodige franjes, maar puur om persoonlijke aandacht en de exquisiete wijnen. In Argentinië staat het gebied Mendoza bekend om haar wijn, maar Cafayate kent ook uitstekende lokale wijnen. Het proeven van een glas Malbec bij de Bodega de Colomé met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Andes is uniek. Toch liever een mixdrankje? Volg dan in Buenos Aires een workshop wijncocktails shaken!
6. Mate in Argentinië
Misschien qua smaak niet mijn favoriet, maar een mate ervaring kan in Argentinië niet ontbreken. Net als thee wordt mate, ook bekend als yerba mate, getrokken van sterke kruidenblaadjes. Het drinken van mate uit metalen bekertjes met bijbehorende metalen rietjes is uitgegroeid tot een waar nationaal icoon. Mate drinken is voor de Argentijnen een sociale gelegenheid waar bepaalde ongeschreven regels gelden: één persoon is de zogenaamde deler en hij/zij bereidt een portie mate voor iedereen. De deelnemer drinkt de hele beker leeg en geeft deze daarna terug aan de deler zodat deze de volgende portie kan bereiden.
7. Koffie in Costa Rica
Behalve de mate in Argentinië is thee niet erg populair in Latijns-Amerika. Koffie daarentegen vindt wél gretig aftrek. Met name in Midden-Amerika wordt koffie op grote schaal geproduceerd. In de loop der jaren ben ik dit zwarte goud steeds meer gaan waarderen. In Costa Rica hebben we een bijzonder plekje gevonden waar unieke bungalows zijn gebouwd, gebaseerd op de traditionele koffiecultuur middenin de koffieplantages. Dichterbij het koffieproces komen dan hier, in de Chayote Lodge, kan eenvoudigweg niet!