Stedentrip Beijing - Aman at Summer Palace
Stedentrip- China
- Cultuur
- Architectuur
- Geschiedenis
- Stedentrip
- met partner
- vrienden
- met gezin (kinderen >12 jaar)
- +8
Het mysterieuze China is aan het transformeren tot een van de grootste wereldeconomieën die op diverse vlakken de westerse wereld voorbijstreeft. Waren voorheen de ogen gericht op de andere kant van de Atlantische Oceaan, tegenwoordig moet je voor nieuwe ontwikkelingen in China zijn.
Hoewel we allemaal een beeld hebben van China, is dat niet altijd volledig of te eenzijdig vanuit Westerse optiek bekeken. China is inmiddels de tweede economie ter wereld. Dat lijkt een nieuwe situatie, maar in feite is China z’n oude positie aan het heroveren. Van de afgelopen veertig eeuwen was China achtendertig eeuwen de grootste economie ter wereld. Ed Sander, China specialist bij ChinaTalk bevestigt: “China is altijd een wereldmacht geweest tot het, mede door invloed van koloniale machten, die positie heeft verloren in de 19e eeuw. Tijdens de Eeuw van Vernedering verloor het zijn machtspositie onder invloed van imperialisten, de Opiumoorlogen en bezetting door Japan. Ook het bewind van Mao Zedong heeft het land economisch niet veel goed gedaan. Sinds het openstellen van de economie in de jaren ’80 en ’90 is het land economisch enorm gegroeid en inmiddels is het weer de tweede economie van de wereld. China is nu zelf een belangrijk investeerder geworden in andere landen. De geopolitieke invloed van China blijft groeien."
De ontwikkelingen op het gebied van digitale technologie, retail innovaties en toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn slechts een paar voorbeelden van de razendsnelle vooruitgang die het land doormaakt. Om hier lering uit te trekken en de mogelijkheden voor zakendoen met het vooruitstrevende land te onderzoeken voerde ExperienceTravel in 2019 enkele businessreizen uit voor Nederlandse entrepeneurs in samenwerking met onder meer experts van 1421 Consulting Group en We R Asia. Laatstgenoemde bedrijven boden ondersteuning voor het zakelijke gedeelte terwijl ExperienceTravel de reis organiseerde. 1421 Consulting Group en We R Asia boden deelnemers de gelegenheid om reeds voor vertrek een audit te laten uitvoeren. Op basis van het bedrijfsprofiel en de zakelijke wensen gaven ze aan welke Chinese bedrijven een goede match zouden zijn. De uitkomsten van deze matchmaking-sessies zorgden ervoor dat er tijdens de reis een 1 op 1 meeting kon plaatsvinden met een relevant en passend bedrijf.
De reis ging naar de metropolen Hong Kong, Shenzhen (het Silicon Valley van China dat inmiddels het grootste digitale innovatiecentrum ter wereld is), Guangzhou en Beijing. Er waren bezoeken aan giganten als Huawei ingepland, maar ook ontmoetingen met interessante start-ups. Onder meer Peter Pronk, oprichter van 1421 Consulting Group en huidig directeur van EUsme centre, inspireerde de deelnemers met zijn verhalen, ervaringen en vele relevante anekdotes over het zakendoen in China, waarbij de nodige humor werd ingebracht. Natuurlijk was er naast de zakelijke insteek ruimte in het programma voor bezoeken aan iconische locaties zoals de Chinese muur, een lunch in de hoogste hotelbar ter wereld - op de 134e verdieping - met spectaculaire uitzicht over Hong Kong, maar ook een fietstour door Guanghzou.
De deelnemers keken enthousiast terug op hun opgedane ervaringen. Ze gaven aan de goede mix van bezoeken aan bedrijven en indrukken van de Chinese cultuur te waarderen. In de evaluatie achteraf erkenden ze dat ze op eigen houtje nooit in staat zouden zijn geweest om een kijkje te kunnen nemen in de diverse bezochte bedrijven. Een van de genoemde hoogtepunten was het bezoek aan het succesvolle SHV Energy, het grootste familiebedrijf van Nederland, waar CEO Maarten Bijl (o.a. spreker op het Global World Forum) zijn ervaringen deelde. De deelnemers maakten tevens kennis met Tom Dillen, eigenaar van bureau Greenkern. Tom is een expert als het gaat om innovatie in China, met name binnen de auto industrie en de markt van mobiliteit, consumentenproducten, merken in China en het veranderende gedrag van Chinezen. Twee andere zeer succesvolle Nederlandse ondernemingen in China, te weten Fokker Elmo en Boon Edam, boden eveneens een kijkje achter de schermen. Fokker Elmo is wereldmarktleider in bedradingen in vliegtuigen en heeft een extreem succesvolle LEAN productie methode doorgevoerd. Boon Edam liet zien hoe je als Nederlands bedrijf marktleider kan worden op de premium markt van draaideuren en toegangspoortjes.
Ook bleken de deelnemers onderling goed te kunnen sparren met elkaar, wat een extra dimensie toevoegde. Er zijn verschillende interessante connecties opgedaan die mogelijkheden bieden voor de toekomst. Een deelnemer gaf aan dat de reis een eye-opener was op vele fronten; zowel internationaal, geopolitiek, qua digitalisering en zakelijk gezien.