Rovos Rail van Dar es Salaam naar Lobito
21-daagse Treinreis- Tanzania
- Natuur
- Nationale Parken
- Safari
- Treinreis
- alleen / single
- met partner
- vrienden
- +8
Eten of gegeten worden: dat is hoe het eraan toe gaat op de Afrikaanse savanne. Om in leven te blijven op deze onverbiddelijke plek zijn leeuwen, hyena’s en andere roofdieren constant op jacht. Naast het bekijken van Planet Earth of het opgaan in de natuurdocumentaires van David Attenborough, is er eigenlijk maar één manier waarop je het harde spel van de natuur kan meemaken: er zelf naartoe reizen.
Na een aantal keer Nieuw-Zeeland bezocht te hebben, was Tanzania onze eerste keus: het is een stabiel land met een grote, diverse populatie aan wildlife. Ze zeggen dat als je zo’n tocht maakt, je geluk moet hebben de dieren te spotten die je wilt zien. Mijn vrouw en ik hoopten de Big Five tegen te komen, maar het onverwachte spektakel dat we onderweg zagen, bleek nog veel indrukwekkender te zijn.
Op de savanne is er, naast de roofdieren, nóg een belangrijke groep die jaagt: de plaatselijke bevolking. We bezochten de Hadzabe stam, die wonen bij Lake Eyasi, en mochten met hen mee op zoek naar wild. Ik merkte dat mijn modieuze schoenen niet bestand waren tegen alle struiken met nare stekels, maar de Hadzabes hadden daar, dankzij hun van autobanden gemaakte schoenen, geen last van. Dit helpt hen enorm bij het jagen. Met vijf verschillende soorten pijlen hebben ze voor ieder type prooi een eigen methode: een pijl met een stukje mais voor de kleinere vogels en een pijl met een metalen punt voor bijvoorbeeld apen. Terwijl we met hen meeliepen, leerden we dat de Hadzabes bijna alle dieren eten die ze kunnen vangen, behalve hyena’s. Waarom? Wanneer een lid van de stam overlijdt, wikkelen ze het lichaam in een dierenhuid en laten het zo ver mogelijk buiten het dorp achter. De kans is groot dat een hyena het eerste beest is dat de overleden stamgenoot vindt. Het is daarom maar beter om geen gevangen hyena’s te eten, want het zou zomaar kunnen dat ze een van de voorouders in hun maag hebben zitten! Door ons bezoek aan de Hadzabe stam beseften we ons pas hoe goed mens en natuur hier op elkaar zijn ingespeeld. De manier waarop dieren onderling bepalen wie er bovenaan de voedselketen staat, zouden we ook snel genoeg ontdekken.
Het was heerlijk dat we met z’n tweeën een gids voor onszelf hadden, omdat we overal precies zo lang konden stilstaan als we wilden. Als we meerdere keren bij dezelfde olifantenkudde wilden kijken, dan hadden we daar alle tijd voor. Toen onze gids een aantal unieke vogels voor ons spotte, konden we dit rustig opschrijven in ons vogelboekje. Met een grotere groep houd je rekening met wat iedereen zou willen zien, maar nu konden we lekker onze gang gaan. Gewapend met camera’s vingen we olifanten, giraffes, buffels en zebra’s op beeld. Na een grote tocht maakten we een korte tussenstop bij een nijlpaardenpoel. De nijlpaarden lagen rustig, bedekt met modder, in een kleine plas water. De poel was eigenlijk veel te krap voor het grote aantal dieren, maar toch lukte het ze om er allemaal tegelijk, dicht tegen elkaar aan, in te liggen.
Wat wij dachten dat een kalm uitstapje naar een nijlpaardenpoel zou zijn, werd een onverwachte uitbarsting van de wilde natuur. Iets verderop zagen we drie of vier hyena’s achter een gnoe aan jagen. De gnoe probeerde bij de nijlpaardenpoel te ontkomen, maar in een flits sloeg een van de hyena’s toe. De hyena wist zijn poot te pakken en werkte de gnoe tegen de grond. Hebbes! Wat de hyena echter niet wist, is dat door het geworstel een leeuwin, die verderop lag te rusten, uit haar slaap was gehaald. Binnen enkele seconden wist ze de situatie in te schatten en schoot ze op de gnoe af. Ze kon in haar eentje de drie hyena’s makkelijk hebben. Wij zagen het allemaal gebeuren vanuit onze auto, alsof we in een film waren beland. De Lion King in real life. Toen we de hyena’s vertwijfeld zagen terugdeinzen, dachten we dat het schouwspel voorbij was. Op dat moment naderden van alle kanten nog meer roofdieren. Tien hyena’s tegen één leeuwin: wie zou er gaan winnen? Maar ook de leeuwin krijgt versterking, want er komen een aantal leeuwen aangeslopen. Dit is te veel voor de hyena’s, en ze druipen af. De leeuwen hebben hun territorium veroverd en genieten van hun maaltijd.
Als grote fans van alles wat met wildlife te maken heeft, hadden we niet durven dromen dat we middenin zo’n jachtspektakel zouden belanden. Het spel tussen jagers en prooi, de spanning van het eten of gegeten worden, de manier waarop de mensen en dieren onderling hun dominantie bepaalden: dit is precies waarom we naar Tanzania zijn gereisd. Hierdoor had dit land voor ons alle ingrediënten van een onvergetelijk Afrika-avontuur!