door Harco van Uden, CEO ExperienceTravel
De discussie over verantwoord reizen staat al jaren op de agenda van de reisbranche, milieuorganisaties en langzaam aan ook van reizigers zelf. Het is een utopie om te denken dat je geen schade aan de wereld toebrengt wanneer je reist. Simpelweg omdat waar gereisd wordt, ontwikkelingen volgen. Als mensen andere omgevingen bezoeken verandert deze onvermijdelijk en dat heeft altijd impact op de dieren, de natuur en de leefomgeving van de lokale bevolking. Een simpel voorbeeld is Amsterdam nu en Amsterdam 50 jaar geleden. Waar vroeger de Jordanees de sfeer bepaalde zijn dit nu 10.000-den toeristen. Impact?
Als je deze lijn doortrekt naar de natuurparken van Afrika, de ijsbergen van Antarctica of lokale stammen in bijvoorbeeld de Amazone, zie je dat de mens in zijn algemeenheid - maar niet per definitie de reiziger - de veroorzaker is van het probleem dat onze aarde sterk verandert.
Ik durf zelfs te stellen dat juist de reiziger ervoor gezorgd heeft dat er bewustwording is gekomen voor het moois dat onze planeet te bieden heeft. Juist hierdoor gaan we beter om met onze natuur, de dieren en leefomgeving van de lokale bevolking.
Dankzij de reiziger is het bijvoorbeeld mogelijk om dieren te laten leven in hun natuurlijke omgeving, omdat de parken door de reiziger inkomsten generen om parkwachters, antistroop-eenheden etc. te betalen. De bewustwording van de smeltende ijskappen is mede tot stand gekomen doordat reizigers dit gebied bezochten en hierna het voortbestaan wilden garanderen van dit stukje bijzondere aarde. Ook schept het werkgelegenheid voor inwoners die anders weinig kansen hebben in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze krijgen trainingen en kansen die voor een groot deel gefinancierd worden door gelden afkomstig uit het toerisme.
Natuurlijk kun je zeggen dat de reiziger ook gebruik maakt van milieuvervuilende vliegtuigen (maar waren die er al niet voor de zakelijke belangen van de mens?). Door bewustwording worden zelfs vliegtuigen steeds zuiniger. Uiteindelijk bepaalt hoe je reist je impact op de lokale bevolking, de natuur en zijn dieren.
ExperienceTravel organiseert niet voor niets individuele reizen op maat naar de mooiste locaties op de wereld. Deze locaties zijn zo bijzonder, omdat we niet in grote groepen reizen en onze reizigers zich schikken naar de normen en waarden en lokale situatie van de bestemming. Dit zijn vaak kleinschalige locaties, waarvan de impact op de natuur minimaal is. Van de opbrengsten van de reiziger gaat een deel als loon of bijdrage voor de gemeenschap naar de lokale bevolking en naar natuurbehoud. De beleving daarentegen is puur en persoonlijk, omdat je op plekken verblijft waar mens en natuur nog in een authentieke staat verkeren.
Enkele mooie voorbeelden hiervan zijn accommodaties als de Phinda Safari Lodge waar met het geld van de reiziger de luipaarden en neushoorns in een beschermde, natuurlijke leefomgeving kunnen leven. Een ander voorbeeld is het Madikwe Game Reserve, een gebied waar de mens het land aan de natuur heeft teruggeven om op kleine schaal reizigers te trekken. Wist u bijvoorbeeld dat in Zuid-Afrika elke reiziger er indirect voor zorgt dat 8 Zuid-Afrikanen van een baan worden voorzien? Dit soort voorbeelden zie je van Afrika tot Antarctica en van de Amazone tot aan de stammen in Azië.
Zoals ik in begin al schreef heeft reizen altijd impact, maar door in kleine groepjes (liefst individueel) met respect voor mens en natuur aan uw reis te beginnen en slechts uw ‘footprints’ achter te laten draagt u als reiziger op een positieve manier bij aan de mooie natuur en zorgt u ervoor dat de lokale bevolking in de minder welgestelde gebieden toch een goed leven kan leiden. Iets waar u trots op mag zijn en het is dus helemaal niet erg om daar volop van te genieten. U reist namelijk verantwoord.