Beleef Amerika
16-daagse Rondreis- Amerika
- Natuur
- Nationale Parken
- Rondreis
- met partner
- vrienden
- +6
“Come on, don’t be scared”, zegt de ietwat prettig gestoorde gids terwijl hij op zijn fiets op ons wacht. Voor even voel ik me weer die kleine jongen die leert fietsen en voor het eerst de grote weg op mag. Ik bevind me, samen met een jeugdvriend, op een drukke kruising in downtown Manhattan waar het verkeer aan alle kanten langs ons heen raast. “Just go, they expect you to do crazy things!”, vervolgt de gids zijn relaas om ons in beweging te krijgen. En met succes. Aarzelend komen we op gang, maar eenmaal op de pedalen maakt de onzekerheid plaats voor enthousiasme. We fietsen door de Big Apple!
Een nimmer slapende stad met een rijke historie die bekend staat als ‘The greatest city in the world’, waar de hele wereld samenkomt in een smeltkroes van culturen. Een stad die bovendien door de jaren heen is bezongen door menig artiest. Dat moest ik een keer van dichtbij gaan bekijken. Met een vriend hakte ik de knoop door en samen beleefden we een onvergetelijke citybreak in New York.
Als je een plek nieuw voor je is, weet je vaak niet al te goed wat je kan verwachten. In het geval van New York ligt dat anders. De wereldberoemde stad is zo vaak breed uitgemeten op tv, in magazines en zelfs op school dat iedereen een subjectief beeld kan vormen van wat er te zien en te beleven is. De enige vraag die mij bezighield, was of ik ondanks deze uitgebreide voorkennis nog verrast kon worden.
We vlogen op Newark International Airport, gelegen op ongeveer 15 kilometer van New York. Per metro legden we de laatste kilometers af naar Downtown New York. Het moment dat ik van het metrostation de stad in liep, zal ik nooit vergeten. Wat een immense gebouwen, wat een lichtjes en wat een charisma! Ik vond het altijd vreemd om een land of stad een persoonlijkheid toe te dichten, maar neem van mij aan dat New York zowel sierlijk, elegant als charismatisch is.
Dag 1 stond direct in het teken van een lang gekoesterde droom: een basketbalwedstrijd bezoeken in de NBA. Gezien onze verwachte jetlag zou je na aankomst in New York (18.15 uur lokale tijd, in Nederland middernacht) liever in je bed ploffen. Gelukkig hadden we nergens last van en als er al sprake was van vermoeidheid dan werd het volledig onderdrukt door de adrenaline. Wandelend door New York by night begaven we ons naar Madison Square Garden, thuisbasis van de New York Knicks. De reusachtige, felverlichte ronde koepel zagen we al van een grote afstand liggen. Eenmaal binnen weet je niet waar je kijken moet. Wat een fenomenaal sportpaleis. Voor de fans om ons heen was dit de normaalste zaak van de wereld, maar wij keken onze ogen uit. De wedstrijd werd ruim verloren van de Sacramento Kings, maar het entertainment, het rumoer, de grote bakken popcorn en bovenal het besef dat we getuige waren van een NBA wedstrijd maakten het een onvergetelijke belevenis. Eenmaal weer buiten begonnen de lange reis, het tijdsverschil en de enerverende avond hun tol te eisen. De stad slaapt misschien nooit, ik kon wel wat uurtjes gebruiken.
New York is zo’n stad waar elk uur dat je slaapt, voelt als een verloren uur. De volgende dag stonden we zodoende vroeg weer op en maakten we geen gebruik van het ontbijt in het hotel, maar pakten we de taxi om even buiten het centrum van een ‘breakfast at Tiffany’s’ te genieten. Inderdaad, van het liedje! We hadden gelezen dat het echt bestond en het leek ons leuk hier langs te gaan. In het authentieke tentje liep de bediening rond met een ouderwets vers gezette pot koffie en na een bagel en scrambled eggs waren we klaar voor een nieuwe dag New York.
Ons bezoek aan de stad was in januari en we waren van tevoren gewaarschuwd dat het er dan steenkoud kan zijn. Wij dachten in Nederland wel wat gewend te zijn, maar daar kwamen we snel op terug. De ijzige wind leek dwars door je kleren heen te snijden. De noorderwind voerde ijskoude lucht uit Canada het land in wat leidde tot een gevoelstemperatuur van -20 graden. In de eerste de beste kledingwinkel schaften we zodoende lang thermo ondergoed aan. Grappig detail is dat de wind enkele dagen later gedraaid was en er nu warme lucht werd aangevoerd uit het Caribisch gebied, wat resulteerde in een zachte 20 graden. Het lange ondergoed bleef dus in de kast en we gingen picknicken in Central Park.
Het bezichtigen van de stad gaat nooit vervelen. We twijfelden of we met een boot om New York heen wilden varen, of de stad per fiets zouden ontdekken. Het werd allebei. Vanuit de boot zie je veel en krijg je interessante achtergrond informatie, maar de fietstocht was in alle opzichten een groter succes. De eerder benoemde gids maakte het avontuur tot een memorabele gebeurtenis. Niet alleen kwamen we langs alle hotspots, hij liet ons ook de onbekende plekken zien. Naast zijn werk als gids werkte hij met probleemjongeren en hij bracht ons mee naar een gebouw net buiten Chinatown waar de jongeren behandeld werden en een soort eigen buurthuis hadden. Erg indrukwekkend om ook die kant van New York te zien. Voor de lunch nam hij ons mee naar het centrum van Chinatown. In vrijwel elk eettentje of supermarktje hangen pekingeenden voor het raam en treedt de geur van etenswaren en specerijen je tegemoet. Wederom maakten we gebruik van de connecties van de gids en belandden we in een tent waar we anders nooit beland waren. Van de buitenkant leek het namelijk meer op een onguur pakhuis. Binnen zat het echter stampvol en reed de bedrijvige bediening met karretjes vol heerlijk eten langs alle tafels. Bestellen kon er niet. Je kon gewoon aangeven wat je van het karretje wilde hebben en dan kreeg je het zo op je bord. Ideaal! Enige minpuntje was dat ik zeer onhandig ben met stokjes. De gids zag me stuntelen en vroeg gniffelend bij de bediening om bestek. Aan de gezichtsuitdrukking van de ober zag ik dat het geen alledaagse vraag was. Het duurde dan ook enkele minuten alvorens ik een mes en vork kreeg in een dubieus bekertje.
De tocht bracht ons verder langs onder meer Ground Zero, waar niet bijster veel te zien is. Echter, in de wetenschap wat er gebeurd is en hoeveel mensenlevens hier verloren gingen, gaf het een bedrukt en naar gevoel. Dit gevoel verdween gelukkig weer vlotjes bij het zien van het overweldigende uitzicht vanaf het Empire State Building, na het wegvallen van de Twin Towers het hoogste punt van de stad. Op een heldere dag lijkt het zicht er oneindig en vanaf zo’n hoogte oogt zelfs New York klein. Sportievelingen kunnen lopend over de 1576 treden naar de 86e verdieping, maar wij spaarden onze energie en namen de lift.
Tijdens het schrijven van deze blog merk ik dat ik toch enkele bezienswaardigheden en hoogtepunten tracht te benoemen, ware het niet dat deze ook tot in den treure vermeld worden op elke website en in elke brochure. New York bezoeken is wat mij betreft toch voornamelijk New York ervaren. Lopen tussen de duizenden lichtjes van Fifth Avenue, rondrijden in een yellow cab, mensen met allerlei verschillende achtergronden op zien gaan in de hectiek van de grote stad, midden in de nacht een donut halen omdat Dunkin Donuts 24 uur per dag geopend is, om de 100 meter een uiting van McDonald’s of Coca Cola zien, maar ook de trots ervaren van de ‘New Yorker’. Iedereen loopt er met zijn borst vooruit en zijn hoofd omhoog. Het zijn van die dingen die je in het vliegtuig terug naar Nederland te binnen schieten en een glimlach op je gezicht toveren. Nagenieten, noemen ze dat geloof ik.