Iran: Bijzondere ontmoetingen in veelzijdig Iran

Reisverhaal

Culture
iran-stad-uitzicht

De avond valt in Iran en we wandelen door Isfahan. In de verte zien we de eerste contouren van de Khaju Bridge, een bekende fraai verlichte brug. De sierlijke bogen lichten prachtig op tegen de donkere Iraanse hemel. Als we dichterbij komen, horen we een steeds sterker wordend gezang. Een groep mannen staat intens te zingen met elkaar. Wat prachtig om te horen. Elders zoeken verliefde stelletjes elkaar op en wordt er gepicknickt onder de brug. Als we passeren worden we direct uitgenodigd en gevraagd om erbij te zitten. Een kopje thee met een snack wordt ons aangeboden en ze willen alles van ons weten. Het is het nachtleven van Iran in een notendop. Geen bars, geen cafés, geen alcohol, je zorgt hier voor je eigen vertier en wel op straat dus. Er wordt mij ingefluisterd dat er zeker wel gedronken wordt, maar dat gebeurt alleen thuis achter gesloten deuren.

De media schetsen vaak een wat eenzijdig, negatief beeld van Iran. Ik wilde zelf weleens beoordelen wat hiervan op waarheid berust, maar bovenal het prachtig mooie land ontdekken. In maart reisde ik zodoende met een klein gezelschap door Iran.

Ons bezoek aan Iran viel toevallig gelijk met Now Ruz, het Iraanse nieuwjaar. Dit is de start van de lente op 20 of 21 maart en tevens de start van het nieuwe jaar. Iraniërs zien dit symbolisch als een nieuw begin en de dag staat in het kader van hoop op een beter leven. Tijdens Now Ruz staan in ieder Iraans huis 7 voorwerpen op tafel die in het Farsi beginnen met een S, de Haft Sin. Appel (Sieb) staat bijvoorbeeld voor gezondheid. We betreden de villa van de gastheer die ons uitnodigde om het feest met hem mee te vieren. Na een zeer hartelijk en warm onthaal wordt er een fantastische maaltijd geserveerd. We dineren samen onder het genot van zelf gebrouwen bier en rode wijn. De goede man heeft zelfs zwembroeken en badpakken voor ons gekocht, indien we nog een duik in zijn privé zwembad willen nemen. Zo kan het dus ook in Iran. Wat een fantastische avond en wat een mooie manier om het nieuwe jaar in te luiden.


iran-gebouw-architectuur
iran-markt-2
iran-markt-specerijen
iran-kinderen
iran-rotsen

We reizen verder en vliegen naar het eiland Qeshm in de Perzische Golf. Bij aankomst wanen we ons in de jaren ‘70. Wat een verschil in vergelijking met waar we ons een paar uur eerder nog bevonden, waar luxe, pracht en praal ten overvloede aanwezig waren. Ze willen in de toekomst ook graag een luxe eiland worden, inclusief racebaan. Jammer, want op dit eiland zijn vele geologische parken te vinden. Een paar ecolodges zouden wat dat betreft op dit natuureiland beter op hun plaats zijn. De feestelijke stemming van de nieuwjaarsviering houdt nog even aan, want we zijn uitgenodigd op een bruiloft. De bruidegom is een vriend van de gastheer van ons hotel, vandaar dat we welkom zijn. We springen achterin zijn pick-up en worden naar de locatie gebracht. We zien alleen zingende en neuriënde mannen volledig in het wit gekleed. Wij (en dus ook ik als vrouw) mogen erbij komen zitten. De vrouwen en kinderen zitten in een aparte ruimte waar we uiteraard nieuwsgierig een kijkje nemen en proberen contact te maken. Dat gaat wat stroef. Engels word hier nauwelijks gesproken. Als ik vraag naar de bruid hoor ik dat zij morgen pas opgehaald wordt. Een bruiloft hier duurt klaarblijkelijk enkele dagen. Wederom een bijzondere ervaring.

Naast deze plekken bezoeken we Kerman en de Dasht-e Lut woestijn. Dit is de heetst gemeten plek op aarde. De woestijn kent een natuurfenomeen, de Kaluts. Kaluts zijn een soort van zandkastelen die ongeveer 60 meter hoog kunnen worden. Ze zijn ontstaan als gevolg van erosie. Vanuit Kerman rijden we in 3 uur naar Bam. De citadelstad Bam is volledig verwoest door een aardbeving in 2003. De afgelopen 15 jaar is inmiddels 25% van Bam weer in ere hersteld. De historische stad is ook een bezoek en een wandeling waard. Daarnaast zijn er nog vele mooie plekken te bezoeken in Iran zoals de oude stad Kashan. Hier komen de klassieke tapijten vandaan en je vindt er prachtige historische huizen. Shiraz is de stad van dichters en rozen, maar ook de stad van de tomben van Hafez en Sadi. Hafez dichtte vaak over vrouwen en wijn. Volgens de gelovigen is het zo dat, als je heel goed leest, je doorhebt dat Hafez hiermee God bedoelt. De dichter werd namelijk dronken van Gods liefde. Qom is de meest religieuze stad van Iran. Khomeini en de religieuze leiders studeerden hier. Hier gaan vrouwen allemaal gekleed in Chador. Dit is geen boerka, maar een sluier waarbij alleen het gezicht zichtbaar is. De mannen dragen baarden en tulbanden.

We eindigen de reis in de moderne wereldstad Teheran. Ook hier wanen we ons weer in een andere tijd en met name in een andere wereld. De vrouwen lopen bedekt, maar niet in Chador zoals in Qom. In Iran zijn vrouwen in openbare ruimten verplicht een hoofddoek te dragen en vrouwelijke vormen te verbergen. Dit geldt ook voor toeristen. Er loopt zelfs moraalpolitie rond om te corrigeren. Er zijn wel steeds meer vrouwen die hiertegen in opstand komen. Zo glijdt de hoofddoek bijvoorbeeld steeds verder naar achteren, waardoor het mooie haar te zien is. Vrouwen zijn prachtig gekleed, dragen mooie zonnebrillen, schoenen en tassen. Hoe lang blijft de hoofddoek nog verplicht? Dat hebben wij ons meerdere malen afgevraagd. Er wordt dus veel aandacht aan uiterlijk besteed. Het is in Iran ook hip om een nieuwe neus aan te meten. Je komt de dames en zelfs heren veelvuldig tegen met ingetapete neus.

In Teheran eindigt mijn bijzondere reis door Iran. Ik begon deze blog met de vraag of het doorgaans negatieve beeld van Iran in de media terecht was. Daar kan ik kort over zijn. Iran is een wonderschoon land en de eerste woorden die in mij opkomen zijn gastvrij, vriendelijk en veilig. De trotse bewoners ontvangen u met open armen.

Doorbreek dus met een gerust hart het taboe en ervaar de overweldigende magie van Iran.

Reizen

Gerelateerd reisaanbod

Reizen

Benieuwd naar andere reizen?

Bekijk ons volledige aanbod