India - Tussen maharadja en Mahatma
10-daagse Groepsreis (Nederlandstalig)- India
- Cultuur
- Architectuur
- Geschiedenis
- Groepsreis (Nederlandstalig)
- +5
Reisspecialist Barbara Roeters reisde af naar India en bezocht de absolute top van tijgerreservaten. Aangekomen op de bestemming leerde zij over de historie van de jacht op tijgers in India en hoe er een mindset is ontstaan om deze wonderlijk dieren te conserveren.
Ik reis met Amit door India in de regio Madhya Pradesh, centraal India. Alleen deze staat beschikt al over maar liefst 6 tijgerreservaten, waarvan Bandhavgarh, Kanha en Pench National Park tot de absolute top van India behoren.
In vroegere tijden tijdens de Britse heerschappij werd er gejaagd op de tijger. Jagen was een groot ding in de Britse Raj en ook nog 25 jaar nadat de Britten vertrokken. Hoogwaardigheidsbekleders doodden de dieren als sport door middel van geweren, netten, vallen en gif. Het was een trofee. Het aantal tijgers was wereldwijd gedaald tot amper 5.000 in het wild. In de jaren zeventig kwam er een verbod op de jacht op tijgers. Kailash Sankhala de opa van Amit heeft daarvoor gezorgd.
Sankhala was vroeger een fervent biologieliefhebber. Hij groeide op in zijn geboorteplaats Jodhpur en vervolgde zijn carrière bij de Indian Forest Services. Na het behalen van een bachelor diploma in biologie was hij als officier van Indian Forest Services verantwoordelijk voor het goedkeuren van jachtvergunningen. Niet alleen bekrachtigde hij deze vergunningen, maar in de jaren vijftig ging hij zelf op jacht en doodde zelf een tijger in India. Het incident schokte hem zo ontzettend erg en hij kon dit niet van zich afzetten. Toen begon hij zich te verdiepen in natuurbescherming om de tijgerpopulatie in India te beschermen. Hij schreef een brief en overtuigde Indira Gandhi samen met de International Union of Conservation of Nature de urgentie van de kwestie in te zien en een volledig verbod op de tijgerjacht in te voeren.
In 1973 werd “Project Tiger” opgezet. De jacht werd verboden en met de jungle bewoners werd een compromis gemaakt dat als een tijger hun vee doodde ze daar een vergoeding voor kregen, zodat dit de families niet raakte en ook zij de waarde van de tijgers inzagen en niet meer zouden doden. De tijgers moesten geteld worden hoeveel er nog over waren. Dat was een van de banen die zijn grootvader had. Er waren nog maar 1411 tijgers in India en de dag vandaag zijn er weer ruim 3000 tijgers geteld. Dit is het bijzondere werk van Sankhala bekend als "The Tiger Man of India".
Er is een documentaire gemaakt over zijn werk, Tigerland. De vader van Amit en opvolger was een pionier in de beweging voor ecotoerisme. Hij opende twee jungle lodges en organiseerde expedities om de jungle van India te verkennen. De lodges zijn opgezet volgens de principes van ecotoerisme, wat voor die tijd revolutionair was. Deze erfenis is weer overgedragen aan de derde generatie, Amit Sankhala. Amit is net zo verslaafd is aan dieren in het wild, toegewijd aan het behoud ervan en heeft de daarnaast de geest van een avonturier. Onder de naam Tiger Trust zet Amit het werk van zijn grootvader en vader met trots voort.