Waarom duiken we? De uitrusting is loodzwaar, de flippers onhandig, en we vinden nog dagenlang zand tussen onze tenen en in ons haar. We komen uitgeput weer boven en moeten dán nog eens die tank terug slepen en onze regulator afspoelen. Dus… Waarom trotseren we elke keer weer het zoute water? Ah, daar hebben wij een antwoord op. We zijn reizigers. Ontdekken, dat zit ons in het bloed. En welke omgeving is er zo weinig ontdekt als de onderwaterwereld? Een adembenemende sprookjeswereld, puur en alleen voor ons. Wij zetten onze vijf favoriete duikspots op een rij!
1. Pemba Island, Zanzibar
Pemba Island in de Zanzibar Archipel is dan misschien klein, haar onderwaterwereld is fantastisch ruim. Ten westen van het eilandje wordt de kracht van de oceaan beperkt door het Afrikaanse vasteland, en dit zorgt voor een spiegelglad wateroppervlak. Voor de wrakduikers ligt hier een waar paradijs; het gezonken schip Paraportiani, dat in 1967 op het rif liep. In de grotendeels intacte achtersteven vindt u vele geschubde bewoners! Iets dichterbij de stranden ligt Misali, waar een half dozijn duikspots op u wachten. Fantastische koralen met klein zeeleven, en bij de rifhellingen spot u barracuda’s en Napoleonvissen.
2. Felicite Island & Marianne Island, Seychellen
Felicite Island en Marianne Island zijn kleine eilanden vier kilometer ten oosten van La Digue in de Seychellen. Ze staan bekend om de grote, ronde granieten rotsen die in de branding liggen. Deze rotsen zijn het thuis van veel van het marine leven rondom de eilanden! De schaduwen van de rotsen vallen over u heen als u de holtes eronder bekijkt. Durft u het aan om de twintig meter diepe rotstunnel bij Marianne Island te ontdekken? In oktober en november komen hier groepen grijze rifhaaien langs. Deze haai is niet gevaarlijk voor duikers, maar wél spectaculair om te aanschouwen!
3. Kaapstad, Zuid-Afrika
Kaapstad in Zuid-Afrika is een bekende duikspot – maar daarom niet minder bijzonder. Verstoppertje spelen met de zeehonden in de zeewierbossen is hier geen zeldzaamheid! Er zijn geweldige rotsformaties en scheepswrakken om te ontdekken. Fris is het in de Atlantische Oceaan soms wel, maar dit vergeet u al snel als u babyhaaitjes ziet slapen in de oude pijplijn van Simon’s Bay. Een absoluut unieke ervaring is freediven met duikkampioene Hanli Prisloo. Met niets anders dan uw wetsuit en flippers duikt u onder de golven en zweeft u gewichtloos mee met de mariene flora en fauna.
4. Galápagos
Snelle schaduwen flitsen onder uw boot door. De zeeleeuwen schieten weg als u het water in plonst, maar komen u al snel nieuwsgierig bekijken. Het marine leven van de Galápagos is alles behalve schuw! Trek daarom een wetsuit aan en zwem tot dicht bij de zeeschildpadden, zeeleeuwen en kleurrijke vissen. Dieper de oceaan in kijkt u uw ogen uit tussen de rifvissen, pijlstaartroggen, adelaarsroggen en schildpadden. Vooral bij de eilanden Wolf en Darwin is veel te zien. Schepen komen hier nauwelijks en er mag niet gevist worden. Dat zorgt ervoor dat u er hamer- en walvishaaien, zeepaardjes, octopussen en manta’s ziet!
5. Antarctica
IJsduiken bij Antarctica staat op menig duiker’s bucketlist, en is voor weinigen weggelegd. Hier zult u geen grote groepen duikers vinden! Om met een droogpak in het ijskoude water in te duiken, te midden van grote zeeluipaarden en vliegensvlugge pinguïns… Het is een ervaring die u nooit meer zult vergeten. Het ijs boven u filtert het daglicht tot bijzondere kleuren: mysterieus blauw met een melkwitte gloed. Als het vasteland van Antarctica al magisch is, kan de onderwaterwereld niets anders dan een werkelijkheid geworden droom zijn.